Mi életmódunk

Tejfehérje allergiától a tejcukor-érzékenységig

A tejfehérje allergiát és a tejcukor-érzékenységet sokszor összetévesztik, pedig a kettő nem ugyanaz, csupán egy közös pontjuk van: a tej. Alapvető különbség a kettő között, hogy még a tejcukor-érzékenységben szenvedők szervezete képes megbirkózni kis mennyiségű tejjel, addig a tejfehérje allergiásoké már nem, mert allergénként kezelik az elfogyasztott tejet illetve tejterméket.

Tejfehérje allergia

Tejfehérje-, más néven tejallergiában szenvednek azok, akiknél a következő tejfehérjék allergiás reakciót váltanak ki:

  • kazein (ez a leggyakoribb allergén)
  • alfa-laktalbumin
  • béta-laktoglobulin.

Akkor beszélünk tejallergiáról, ha a szervezet allergénként észleli a tejfehérjét, és erre kóros immunválaszt ad. Ez az immunválasz igen széles skálán terjed, a legjellemzőbb a hasmenés, puffadás, hasi görcsök, hányinger, de előfordulhat hányás, kiütések, bőrpír, fulladás, asztma, de nagyon súlyos esetben anafilaxiás roham (anaphylaxia) is.

Kialakulásban szerepet játszik az örökletesség, ha a szülők allergiában szenvednek, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermek is fog. További hajalmosító tényező, ha a baba túl korán találkozik tehéntejjel, kecsketejjel stb. A tejallergia gyermekeknél a leggyakoribb, szerencsére 90%-uk ki is növi 3 éves korra, így a felnőtt tejérzékenyek száma már elég elenyésző.

Tejfehérje allergiától a tejcukor érzékenységig_kép1

Tejcukor-érzékenység (laktóz-intolerancia)

A tejcukor, – vagyis laktóz – egy kettős cukor, ami glükózból és galaktózból áll. Viszont a laktóz nem képes közvetlenül felszívódni az emésztőrendszerben, ehhez a laktózt egyszerű cukrokká kell bontani. Normális esetben ezt a feladatot a laktáz enzim végzi, ha bontás megtörténik, a cukrok már gond nélkül fel tudnak szívódni a szervezetben. Azonban ha a laktáz enzimből nem termelődik szükséges mennyiség, esetleg abszolút nem termelődik, akkor a tejcukor (laktóz) bontatlanul halad tovább a vékonybélből a vastagbélbe, és az ottani baktériumoknak kell cselekedniük. Ennek következtében a vastagbelekben különböző gázok keletkeznek, köztük hidrogén is. A hidrogén a bélfalon átjutva bekerül a véráramba, majd a tüdőbe.

Amikor tejtermékek okozta panaszokkal gasztroenterológushoz fordul valaki, akkor az első vizsgálatok között lesz a hidrogén kilégzéses teszt, amit a tejcukor-érzékenység felismerése vagy kizárása miatt végeznek. Ha tejcukor-érzékenység áll fenn, akkor a teszt kimutatja a tüdőből a lélegzetbe került hidrogént. A teszt előtt az éhgyomorra érkező betegnek laktózt kell innia.

Leggyakoribb tünetek a puffadás, hasmenés, szélgörcs, émelygés, hányinger vagy általános rossz közérzet. A panaszok jelentkezése hosszas időintervallumot ölel át, akár fél órán belül jelentkezhetnek a tünetek, de fél nappal később is. 

A laktáz enzim már magzatkorban kialakul, mennyisége 3 éves kor után kezd lassan csökkenni. A csökkenés oka lehet örökletes is, de általában a vékonybelet érintő betegségek okozzák laktóz-intoleranciát.

Kezelés

Tejcukor-érzékenységkor egy bizonyos mennyiséget általában képes feldolgozni a szervezet. Ezt a mennyiséget mindenkinek egyénenként kell kitapasztalni, amiben eleinte segítségre lehet egy étkezési napló vezetése. Ebben lehet vezetni, hogy mikor, milyen és mennyi étel/ital került fogyasztásra, valamint okozott-e panaszt. Aki teljes laktázhiányban szenved, az ne kísérletezzen, ők kerüljenek mindent ami laktózt tartalmaz. Sajnos ez nem könnyű, hisz elég sok minden összetevői között bújik meg a tejcukor, néhány gyógyszer is tartalmazza. Azonban rengeteg laktózmentes termék van, ami könnyít a helyzeten.

A tejfehérje-allergiások étrendjében már nincsenek kis kibúvók, tejmentes étrend a javasolt. Ki kell vonni az étkezésekből a tejet és annak felhasználásával készült ételeket, helyette különböző alternatívákat kell keresni. Például a rizs-, mandula- vagy zabtej jól helyettesíti olyan ételekben a tejet, aminek az nélkülözhetetlen hozzávalója.

A Magyar Táplálékallergia és Adatbank oldal által összeállított lista segít, hogy melyek azok az ételek és italok amik nem tartalmaznak tejfehérjét illetve tejcukrot. Kattints IDE a tejfehérjétől mentes listáért és IDE a tejcukortól mentesért.

Felhasznált források:
http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/laktoz-intolerancia/642

http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/870/laktoz-intolerancia

http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/15080/tejallergia

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!