Mi életmódunk

Miért kell többet pisilnünk az alkoholtól?

Bizonyára sokunk számára ismerős az a helyzet, amikor alkoholfogyasztás után, úgy negyedórával az első kör után, egyre sűrűbben kell látogatni a mellékhelyiséget folyóügyeink miatt. De miért kell többet pisilnünk az alkoholtól?

 A jelenség okáért az alkohol vazopresszin (antidiuretikus hormon, ADH) nevű hormonra gyakorolt hatása felelős. Ez a hormon a hipotalamuszban termelődik, majd a hipotalamusz alatt található agyalapi mirigybe szállítódik és raktározódik el. Ennek a hormonnak a feladata, hogy a vérből kiszűrődő szűrlet a veséből ne távozzon egyből, hogy legyen idő az értékes tápanyagok visszaszívására. Ha ez megtörténik a visszamaradt salakanyagok, amivel a szervezet már nem tud mit kezdeni, némi víz kíséretében vizelet formájában ürül ki. Naponta kb. 180 liter szűrlet képződik a vesében, ám csak úgy 1,5 liter vizelet távozik a szervezetből. Vagyis az ADH hatására a vesék több vizet tartanak vissza, ennek hatására kevesebb a vizelet mennyisége. (A hormon neve is a vízhajtó jelentésű diuretikus szóból származik, ami anti előtaggal az ellenkezőjét jelenti.)

glasses-919071_1280

Ha alkoholt iszunk, eleve több folyadék jut a szervezetünkbe, de a gyakori pisilési inger fő oka, hogy az alkohol gátolja az ADH-nak (vazopresszin, antidiuretikus hormon) a termelődését a hipotalamuszban, valamint az agyalapi mirigynek sem teszi lehetővé az ADH vérkeringésbe való juttatását. Ha nincs ADH, nincs aki parancsba adja a veséknek, „hogy hé haver, vegyél vissza a víz mennyiségéből”. Ha ez a hormon nem létezne, akkor akár 20 liter vizelet is keletkezhetne egy nap alatt, elég sűrűn kellene a wc-t látogatni… Szerencsére az alkohol nem gátolja teljes mértékben az ADH termelődését, ezért nem kell egy kiadós iszogatás következtében 20 liter vizeletet kiadni magunkból.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!