Mi életmódunk

Mennyi is az a 100 kalória? – Képekkel

Sokszor alábecsüljük, hogy mennyi kalóriát is tartalmaznak az ételek, amit rendszeresen fogyasztunk. Vegyünk példaként 3 kocka csokit vagy egy kis tányérnyi szedret. Gondoltad volna, hogy mindkettő 100 kalóriát tartalmaz?. A Daily Mail összeállított egy képsorozatot, melyben szereplő ételek mind 100 kalóriát tartalmaznak! (Úgy 80 szem szeder) (Alma zsírmentes joghurttal) (125 ml fehérbor) (Napraforgómag)... Tovább »

5 tipp az immunrendszer védelmében

Az immunrendszer felelős a szervezet védelméért, mert felveszi a harcot a kórokozókkal és a meghibásodott sejtekkel, még mielőtt azok szaporodni kezdenének. Tehát fontos, hogy immunrendszerünk működése megfelelő állapotban legyen, ami rajtunk is múlik. Ennek egy kölcsönös kapcsolatnak kell lennie, az immunrendszer véd minket, mi pedig az immunrendszerünket. Nézzük hogyan! Stressz csökkentése A 21. században élünk,… Tovább »

Miért ásítunk? – Nem az unalom miatt

Az ásítás egy önkéntelen reflex, mely ahogy az embernél, úgy az állatvilágban is megfigyelhető. Ennek a cselekvésnek a miértjére már évezredek óta próbálnak választ találni a kutatók, ami számos elmélet megszületését eredményezte. Az emberek leggyakrabban akkor ásítanak, ha fáradtak vagy unatkoznak, épp ezért volt népszerű azon elmélet, hogy ásításkor oxigénre van szükségünk a vérben megnövekedett… Tovább »

Ásványvíz – kinek melyiket érdemes?

Az ásványvíz népszerűsége az évek múlásával folyamatosan nőtt, a hetvenes évek végén még közel sem volt ekkora kultusza mint manapság. Az alábbi diagramon látható, (mely a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség adatain alapszik) hogy látványosan megugrott az elfogyasztott palackozott-ásványvíz mennyisége. 1979-ben még csak 2 liter ásványvízbevitele volt 1 év alatt 1 főnek, ez az… Tovább »

A dohányzás ártalmai

A cigarettában körülbelül 4000 különböző – főleg ártalmas – anyag található, például aceton, bután vagy benzol, amik így első olvasásra sem tűnnek emberbarát vegyületeknek. De még ezek után is sokkoló a tény, hogy dohányzás következtében világszerte 5 millióan halnak meg évente. Ha a cigaretta hatása nem is mindig ilyen drámai kimenetelű, számos betegség és kellemetlenség… Tovább »

Mi okozza a különböző színű szemeket?

A szemszín a szivárványhártya (írisz) látható része, melynek közepén a pupilla helyezkedik el. A szivárványhártya színét az öröklött gének határozzák meg, mely normális esetben a hat szemszíntípus egyike: barna, kék, zöld, szürke, arany, albínó. Ezekért a színekért a szivárványhártyában található festékanyagot tartalmazó sejtek száma és elrendeződése a felelős. Azonban van, amikor a helyzet nem ilyen… Tovább »

Magas vérnyomás – a néma gyilkos

A magas vérnyomás a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, nemcsak Magyarországon, szinte az egész világon. Kezdetben még nem okoz érzékelhető tüneteket, észrevétlenül károsítja a szervezetet, ezért is nevezik néma gyilkosnak. Mit takar a magas vérnyomás? A vérnyomás az a nyomás, amit a szívből kipumpált vér fejt ki az érfalakra. Ha a vér nagyobb nyomással áramlik… Tovább »

Narancs – finom és egészséges

A narancs Kínából származik és már évezredek óta fogyasztják. Nem hiába, rengeteg jótékony hatással bír, ezért jó választásnak bizonyul az év minden napján. A narancs vitaminokban gazdag, különösen C-vitaminban. Egy darab narancs fedezi a napi C-vitamin (aszkorbinsav) szükséglet majdnem kétszeresét. A C-vitamin ezen formájának bevitele azért is hatásosabb a tablettával szemben, mert a narancs úgynevezett… Tovább »

Mindent a probiotikumról

A probiotikumok a bélrendszerben található jótékony baktériumok, amelyek elengedhetetlenek az egészséges bélflóra fenntartásához. Elősegítik az emésztést és növelik a szervezet védekezőképességét. A bélflóra hasznos és káros baktériumokból áll, melynek egészsége különösen fontos abból adódóan, hogy az immunrendszer 70%-a bélben található. A bélflóra állapota akkor a megfelelő, ha a hasznos baktériumok, a probiotikumok túlnyomó többségben vannak… Tovább »

Tejfehérje allergiától a tejcukor-érzékenységig

A tejfehérje allergiát és a tejcukor-érzékenységet sokszor összetévesztik, pedig a kettő nem ugyanaz, csupán egy közös pontjuk van: a tej. Alapvető különbség a kettő között, hogy még a tejcukor-érzékenységben szenvedők szervezete képes megbirkózni kis mennyiségű tejjel, addig a tejfehérje allergiásoké már nem, mert allergénként kezelik az elfogyasztott tejet illetve tejterméket. Tejfehérje allergia Tejfehérje-, más néven… Tovább »

Ártalmas az ujjropogtatás?

Hányszor hallottad azt a baljósló figyelmeztetést, hogy ne ropogtasd az ujjad/kezed/lábad, mert aztán öregkorodra tönkremennek az ízületeid? Hogy majd remegő kezekkel fogod a TV távirányítót nyomkodni? Hát valljuk be igen sokszor, annak ellenére, hogy mindennek nincs valóságalapja. Bizony. Az orvostudomány jelen állása szerint a ropogtatás nem vezet ízületi gyulladáshoz (osteoarthritis), nincs káros egészségügyi vetülete, az… Tovább »

Megoldás a fáradtságra!

Ha ránk tör a fáradtság, legtöbben olyan gyors megoldásokhoz nyúlunk, mint a kávé vagy az energiaital, viszont a szervezetünk a fáradtsággal azt jelzi, hogy egy kis szünetre van szüksége, és ha nem kapja meg, egy idő után már a sokadik kávé sem segít. Az időhiány miatt háttérbe szorul az egészséges táplálkozás, és szívesebben leülünk egy… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!